Start

Är det höst?

Ja, har man jobbat med julrepertoaren ett tag redan – då är det garanterat höst. Terminen med Jan Johansen och Kören har dragit igång med buller och bång. Kören fyller 10 år nu i dagarna och det måste förstås uppmärksammas. Jag gläds också åt att få skriva både kör- och orkesterarr till Stjärnjul i Filadelfiakyrkan i år. Det gäller en, av mig, helt nyskriven sång – ”Nu är julen kommen snart” – som Rönninge Show Chorus kommer att framföra på föreställningarna. Jag har just avslutat ett sångprojekt för en återkommande japanbaserad kund och ska fortsätta med ett för en amerikansk musikskapare. Om några dagar bär det av till Balingsholms slott för ytterligare ett gig för Skanska och jag avslutade igår videoinspelningen av singel nummer två från ”One mile from Heartsville”, albumet med belgiska AOR-bandet Frozen Rain, som släpps 30 oktober och inte bara innehåller mig i rollen som sångare, utan även låten ”One of these mornings”, som jag skrivit, producerat och mixat. Första singeln, som också gett namn åt albumet, släpps 6/9.

Sommaren är (nästan) här

Solen skiner, fåglarna kvittrar och det är avslutningar av olika slag på gång. Jannes kör hade en fantastisk och välbesökt jubileumskonsert i Andreaskyrkan tillsammans med Vocal Vikings och för kören återstår nu den egna vår-/sommarkonserten tillsammans med Jan Johansen den 30:e maj. Sad Jack hann med att släppa en ny singel i april – ”On display” – och ytterligare en är på gång till sommaren. En kortare intervju för bloggen Popmuzik om låten och inspirationen till den hittar du här.

I början på juni släpps också en låt som jag gjort tillsammans med den amerikanska keyboardisten Jim Rykbost. Vi träffades över internet i samband med att vi båda deltog i produktionen av första singeln till välgörenhetsprojektet Fanfields II och prövade sedan att jobba med några egna låtar tillsammans för att se var det skulle kunna leda. Det ska bli mycket kul att se hur den första låten tas emot – ”I’m over you” släpps på digitala plattformar den andra juni. Save the date!

Våren – 23

Jag blev kontaktad under senhösten/vintern av några teknikentusiaster som katalogiserar information om till exempel musiken i äldre mobiltelefonmodeller. Där har jag ett och annat att säga till om, vilket man bland annat kan läsa om här: https://medium.com/@fusoxide/lars-edvall-interview-258f4094e6a2

Ny Jan Johansen-singel planeras, liksom konserter med kören. En rolig grej är också att Jannes kör fyller 10 år i år och bland annat kommer att fira detta med en gemensam konsert med kören Vocal Vikings som fyller 50 år (!). Vocal Vikings har varit en manskör ända fram till alldeles nyligen, men även om de nu är en blandad kör blir det ett utmärkt komplement till kvinnodominansen i Jannes Kör. Det första (och enda hittills) samrepet med körerna var en formidabel succé!

Gott nytt år!

Så avslutades 2022 med buller och bång! Jannes kör och Jan Johansen hade två utsålda julkonserter, MTR förnyade sitt kontrakt för visning av ett antal reklamjinglar jag skrivit och sjungit in tillsammans med medlemmar ur Jannes Kör, jag spelade också på Sing for Joys konsert i Boo Folkets Hus och fick chansen att vid repetition av Stjärnjul åter besöka Victoriahallen på Älvsjömässan. Senast jag var där var det på scen under finalen av Melodifestivalen 1999. Roligt var också att Jan Johansen precis innan jul också gav ut min låt ”Jag önskar inte nåt mer”. Lika roligt var det att jag fick möjlighet att producera den och spela de flesta instrumenten också. Strax innan jul fick jag besök i studion av sopranen Hannah Holgersson, vars ljuva stämma snart kommer att kunna höras i en ny duettversion av en gammal klassiker.

Hösten-22

Hösten är fullspäckad med nya roliga grejer! Repetitioner och konserter med den stora produktionen Stjärnjul, kören Sing for joys Bo Kaspers-projekt och så förstås allt kul tillsammans med Jannes Kör. Det blir traditionsenligt och nyskrivet med Jan och Kören till konserterna första och andra advent. Dessutom har det varit och ska bli ovanligt många andra externa gig, bland annat flera tillsammans med underhållaren Leo Beck.

Efter att jag och familjen flyttat i början av sommaren passade jag också på att göra två egna musikreleaser precis innan semestern började ta slut: Sad Jack fick släppa tre nya låtar och Lars Edvall fick släppa fyra.

Våren -22

Vår ja, och snart är det väl sommar också – det rullar på fortare och fortare i vanlig ordning 🙂

2022 började direkt med en begravningsspelning i Hoppets kapell på Skogskyrkogården och sedan har det varit körarr, -insjungningar och -rep, inspelningar för några återkommande kunder samt en del arbete med att ta tag i några egna låtar som legat vilande sedan i höstas. Det ser ut att bli två EP:s – en som alter egot Sad Jack släpper och en som släpps i eget namn. Låtarna är lite för olika för att kunna funka ihop i samma release. Det blev ovanligt många nya arrangemang för Jannes kör i år, bland annat en version av den klassiska och otroligt vackra ”Utskärgård” av Bobbie Ericsson, till vilken jag skrivit en ny text, men också sånger av tex Louis Armstrong, Marcella Detroit och Brett Young. Jag är också väldigt nöjd med att ha kunnat få ihop Händels Hallelujah med Some nights, Cecilia och You can call me Al i en rolig mashup till kören.

Via Musixmatch har jag också börjat få upp de flesta av mina egna texter på de stora strömningstjänsterna, så att det går att läsa dem i realtid till musiken.

Jag har gjort några sångjobb i studion åt olika klienter över hela världen (USA, Polen, Japan, Ukraina med mera) via sajten Soundbetter på sistone. Vad de tyckte om mina insatser kan man läsa HÄR

Julkonserter och lite till

För att uppmärksamma att 30 år passerat sedan en av världens absolut främsta sångare och scenpersonligheter – Freddie Mercury – gick bort har jag gjort en inspelning av ”Love of my life”, från Queens kanske mest spektakulära skiva ”A night at the opera” från 1975. Inspelningen släpps 17/11 och jag har lovat att donera, i svenska kronor, motsvarande det antal gånger som låten blir strömmad till välgörenhetsorganisationen The Mercury Phoenix Trust – en organisation som Queenmedlemmarna Brian May och Roger Taylor startade tillsammans med bandets manager Jim Beach året efter Mercurys bortgång. Läs mer om The Mercury Phoenix Trust här.

En annan kul grej som redan hänt är den reklamfilmsinspelning som jag gjorde tillsammans med fem medlemmar ur Jannes Kör för en kampanj som SL & MTR står bakom. Vi stod vid en pendeltågsstation och underhöll förmiddagsresenärerna med körsång och jinglar med improviserad text – helt beroende på vem det var som passerade. Kampanjen används under november på Facebook och Instagram.

Och ”swish!” sade det, och så var hösten nästan förbi. Eller så känns det i alla fall även om det fortfarande finns ganska mycket kvar att göra. Tillsammans med Jan Johansen och Tesa Kolstadt ska jag göra fyra stycken (till) julkonserter i olika kyrkor i landet. Det blir en liten turné där vi passerar Enköping, Nora, Oviken och Falun. Vi hade en mysig premiär på julturnén på Ekhamns Gård utanför Knivsta.

Jannes Kör har förstås julkonserter också – Jan Johansen, jag och kören besöker Mariefred 28/11 och Salem 12/12. Det blir som vanligt ett antal härliga, glada, mysiga och stämningsfulla julklassiker – plus förstås ett antal låtar jag själv komponerat. Sedan ska jag också medverka i Kungsträdgården 11/12 då Stjärnjul gör en (med sina egna mått) något nedskalad återkomst på scen igen. Rönninge Show Chorus och The Entertainmen sjunger tillsammans med gästartisterna Svante Drake och Jan Åström.

Jag passade också på att förtjäna och erhålla min lärarlegitimation under hösten, efter att på halvtid ha läst in mina saknade två terminer från tiden på KMH (jag vet – det var under det förra millenniet!) under de gångna två åren.

Hösten -21

Så äntligen börjar det normalisera sig lite grann efter pandemin för musiker och scenfolk i Sverige – och i världen. Det är tyvärr en lång väg kvar innan allt är som det var för två år sedan ändå, förstås. Jag är lyckligt lottad i det att mitt musikerliv och -arbete inte har påverkats mycket. En del inställda gig har det blivit, förstås, men studioarbete och undervisning har i princip fortgått som vanligt. Jannes Kör har slitit på, envist, och vägrat att helt sluta, så i små grupper och i anpassade lokaler har vi övat det gångna året och i juni fick vi till slut ha en bejublad och fullsatt (och förstås Covid-säker) sommarkonsert på scenen i Hågelbyparken. Det var oerhört roligt att få visa upp både ny musik och nya arr för publiken. Sad Jack passade också på att släppa ny musik under sommaren – en EP med fyra låtar, med ett lite nytt upplägg. Nu har hösten dragit igång igen och nya låtar och arr skrivs, jag har gjort insjungningar åt flera artister och mixat låtar åt Frozen Rain och Vesperville, som ska släppa sin första låt på länge.

Förberedelser inför Hågelbykonserten med Jan Johansen och Jannes Kör

Sommar 2020

Denna vår har varit annorlunda för många av oss. För mig ledde det bland annat till ett antal inställda gig, men också till att jag hann jobba med lite andra saker under vår och sommar. Alter egot Sad Jack släppte sitt andra album ”Failure Anthems” – något jag är mycket nöjd med.

I höst släpps också sångboken ”Låtlådan” – en samling sånger för barn 7-11 år – där jag bidragit med tre låtar. En av dem, ”Smyckad i björklövsgrönt”, skrev jag tillsammans med Ingela Sand från Jannes Kör för några år sedan och på grund av denna sångbok bestämde vi oss för att göra en ordentlig inspelning av sången. Josefine Wassler, som jag jobbat ihop med i många år, sjunger på denna version:

Inspelning av Fanfields 3 pågår också där jag bidrar med leadsång på några spår, men också pianospel, till skillnad från förra gången. Sedan pågår också slutmix av Frozen Rains nya album, där jag står för all sång samt en egenskriven låt. Det ska bli väldigt kul att höra det färdiga resultatet. Inspelning av videor till båda dessa projekt står på min agenda. Dada Dada DJ har hunnit släppa tre nya låtar under våren och jag har gjort sångjobb för bland annat Mark Summers på SCORCCiO och nu senast spelat på en begravning till havs utanför Vaxholm i regi av Ton, Text och Tal.

Singelrelease – ”You fire me up”

På valborgsmässoafton släpptes min version av ”You fire me up” – en låt som jag skrev för drygt ett decennium sedan och som har släppts i svensk version 2010 under namnet ”Cyanid” av Jan Johansen. Jag har länge velat göra en version av den här låten men inte tagit tag i det förrän i slutet av 2019. Många musiker har varit inblandade i denna produktion för att få till det sound jag velat ha men nu äntligen är den klar – hoppas ni alla tycker om den!

Medverkande: Trummor – Daniel Trobell, bas – Johan Nyberg, saxofoner – Andreas Andersson, trumpet – Jonne Bentlöv, kör – Josefine Wassler, Ewa Skytt, Marthe Solheim, Ewa Serrander, Tove Virtanen, Hanna Jämtin, Lena Bladh, Heli Kärkkäinen och Riikka Tilja. Mastering – Anders Hellgren. Övriga instrument, sång, produktion och mix av undertecknad.