Start

Jobb, jobb, jobb!

Jannes kör, Jan Johansen, pianisten Samuel Lindell och jag hade välbesökt och sprudlande rolig konsert i Tumba dagen före valborg – knäppa medleyn, uruppföranden, stämningsfulla klassiker och mellobidrag och, förstås, -vinnare i en strid ström. Sedan fick jag äran att besöka Knivsta Voices vårkonsert och sjunga ”The prayer” tillsammans med deras körledare Kristina Gissler och i och med det göra lite reklam för vår gemensamma, kommande konsert den 7:e december. Båda körerna, Jan Johansen och flera andra solister kommer då att sammanstråla för en fartfylld show på CIK i Knivsta.

Foto: Elin Krånglin

Sedan blir det konsert på Björnkullas äldreboende med Jan och en kvartett ur kören under maj, begravningsspelning och musik till min återkommande japanska kund. Dessutom sitter jag nu och mixar SOOTs kommande album samt producerar upp två andra, vitt skilda singelprojekt – kul!

Vår!

Ny musik på väg ut! Max Prime släpper ”Hjärtattack”, den nionde februari, featuring Lawrence Short – vilket förstås är ett långt sätt att säga ”Lars” ;D

Sedan är det ett nytt album på väg ut med Sad Jack. ”All we’re waiting for” släpps i början av mars. Slutjusteringar av mix, grafiskt material och mastering kvarstår. Det kommer att bli fantastiskt!

Dessutom blir det konsert med Jan Johansen och kören – bland annat med en helt nyskriven körsång i klassisk stil – i april, en del mixar åt externa klienter och en massa annat kul.

Höstlov …

… är det för vissa. Själv gläds jag åt dagens release av Frozen Rains nya album ”One mile from Heartsville”. Mitt alter ego Sad Jack ska snart släppa en sexspårs-EP och till den har jag skrivit två stråkarr som jag nyligen fick hjälp av den eminente Conny Lindgren att spela in. Det kommer att bli fantastiskt! Jag har också hållit på med att uppdatera musikkatalogen åt trubaduren och underhållaren Leo Beck, som jag jobbat med många gånger till och från under åren. Med Jan Johansen och Kören blir det konsert i Hallunda Folkets Hus 7/12 och sedan har enbart jag och Kören ytterligare en konsert i Salem 10/12. Se körens hemsida för mer information.

”One of these mornings” är mitt eget bidrag till Frozen Rains album. Ett spår jag skrev som ett exempel på just denna typ av AOR, album-oriented rock och som sedan passade som handen i handsken när Frozen Rain tog kontakt med mig. Min gode vän Daniel Trobell spelar trummor på spåret och Frozen Rain-musikerna står för leadgitarr och syntsolo på just detta spår, i övrigt har jag spelat, producerat och mixat låten själv.

Albumet ”One mile from Heartsville” är packat med välproducerad AOR – snygga melodier, feta synthar, mäktig ljudbild och ylande gitarrer. Precis som det ska vara alltså – in och njut!

Är det höst?

Ja, har man jobbat med julrepertoaren ett tag redan – då är det garanterat höst. Terminen med Jan Johansen och Kören har dragit igång med buller och bång. Kören fyller 10 år nu i dagarna och det måste förstås uppmärksammas. Jag gläds också åt att få skriva både kör- och orkesterarr till Stjärnjul i Filadelfiakyrkan i år. Det gäller en, av mig, helt nyskriven sång – ”Nu är julen kommen snart” – som Rönninge Show Chorus kommer att framföra på föreställningarna. Jag har just avslutat ett sångprojekt för en återkommande japanbaserad kund och ska fortsätta med ett för en amerikansk musikskapare. Om några dagar bär det av till Balingsholms slott för ytterligare ett gig för Skanska och jag avslutade igår videoinspelningen av singel nummer två från ”One mile from Heartsville”, albumet med belgiska AOR-bandet Frozen Rain, som släpps 30 oktober och inte bara innehåller mig i rollen som sångare, utan även låten ”One of these mornings”, som jag skrivit, producerat och mixat. Första singeln, som också gett namn åt albumet, släpps 6/9.

Sommaren är (nästan) här

Solen skiner, fåglarna kvittrar och det är avslutningar av olika slag på gång. Jannes kör hade en fantastisk och välbesökt jubileumskonsert i Andreaskyrkan tillsammans med Vocal Vikings och för kören återstår nu den egna vår-/sommarkonserten tillsammans med Jan Johansen den 30:e maj. Sad Jack hann med att släppa en ny singel i april – ”On display” – och ytterligare en är på gång till sommaren. En kortare intervju för bloggen Popmuzik om låten och inspirationen till den hittar du här.

I början på juni släpps också en låt som jag gjort tillsammans med den amerikanska keyboardisten Jim Rykbost. Vi träffades över internet i samband med att vi båda deltog i produktionen av första singeln till välgörenhetsprojektet Fanfields II och prövade sedan att jobba med några egna låtar tillsammans för att se var det skulle kunna leda. Det ska bli mycket kul att se hur den första låten tas emot – ”I’m over you” släpps på digitala plattformar den andra juni. Save the date!

Våren – 23

Jag blev kontaktad under senhösten/vintern av några teknikentusiaster som katalogiserar information om till exempel musiken i äldre mobiltelefonmodeller. Där har jag ett och annat att säga till om, vilket man bland annat kan läsa om här: https://medium.com/@fusoxide/lars-edvall-interview-258f4094e6a2

Ny Jan Johansen-singel planeras, liksom konserter med kören. En rolig grej är också att Jannes kör fyller 10 år i år och bland annat kommer att fira detta med en gemensam konsert med kören Vocal Vikings som fyller 50 år (!). Vocal Vikings har varit en manskör ända fram till alldeles nyligen, men även om de nu är en blandad kör blir det ett utmärkt komplement till kvinnodominansen i Jannes Kör. Det första (och enda hittills) samrepet med körerna var en formidabel succé!

Gott nytt år!

Så avslutades 2022 med buller och bång! Jannes kör och Jan Johansen hade två utsålda julkonserter, MTR förnyade sitt kontrakt för visning av ett antal reklamjinglar jag skrivit och sjungit in tillsammans med medlemmar ur Jannes Kör, jag spelade också på Sing for Joys konsert i Boo Folkets Hus och fick chansen att vid repetition av Stjärnjul åter besöka Victoriahallen på Älvsjömässan. Senast jag var där var det på scen under finalen av Melodifestivalen 1999. Roligt var också att Jan Johansen precis innan jul också gav ut min låt ”Jag önskar inte nåt mer”. Lika roligt var det att jag fick möjlighet att producera den och spela de flesta instrumenten också. Strax innan jul fick jag besök i studion av sopranen Hannah Holgersson, vars ljuva stämma snart kommer att kunna höras i en ny duettversion av en gammal klassiker.

Hösten-22

Hösten är fullspäckad med nya roliga grejer! Repetitioner och konserter med den stora produktionen Stjärnjul, kören Sing for joys Bo Kaspers-projekt och så förstås allt kul tillsammans med Jannes Kör. Det blir traditionsenligt och nyskrivet med Jan och Kören till konserterna första och andra advent. Dessutom har det varit och ska bli ovanligt många andra externa gig, bland annat flera tillsammans med underhållaren Leo Beck.

Efter att jag och familjen flyttat i början av sommaren passade jag också på att göra två egna musikreleaser precis innan semestern började ta slut: Sad Jack fick släppa tre nya låtar och Lars Edvall fick släppa fyra.

Våren -22

Vår ja, och snart är det väl sommar också – det rullar på fortare och fortare i vanlig ordning 🙂

2022 började direkt med en begravningsspelning i Hoppets kapell på Skogskyrkogården och sedan har det varit körarr, -insjungningar och -rep, inspelningar för några återkommande kunder samt en del arbete med att ta tag i några egna låtar som legat vilande sedan i höstas. Det ser ut att bli två EP:s – en som alter egot Sad Jack släpper och en som släpps i eget namn. Låtarna är lite för olika för att kunna funka ihop i samma release. Det blev ovanligt många nya arrangemang för Jannes kör i år, bland annat en version av den klassiska och otroligt vackra ”Utskärgård” av Bobbie Ericsson, till vilken jag skrivit en ny text, men också sånger av tex Louis Armstrong, Marcella Detroit och Brett Young. Jag är också väldigt nöjd med att ha kunnat få ihop Händels Hallelujah med Some nights, Cecilia och You can call me Al i en rolig mashup till kören.

Via Musixmatch har jag också börjat få upp de flesta av mina egna texter på de stora strömningstjänsterna, så att det går att läsa dem i realtid till musiken.

Jag har gjort några sångjobb i studion åt olika klienter över hela världen (USA, Polen, Japan, Ukraina med mera) via sajten Soundbetter på sistone. Vad de tyckte om mina insatser kan man läsa HÄR

Julkonserter och lite till

För att uppmärksamma att 30 år passerat sedan en av världens absolut främsta sångare och scenpersonligheter – Freddie Mercury – gick bort har jag gjort en inspelning av ”Love of my life”, från Queens kanske mest spektakulära skiva ”A night at the opera” från 1975. Inspelningen släpps 17/11 och jag har lovat att donera, i svenska kronor, motsvarande det antal gånger som låten blir strömmad till välgörenhetsorganisationen The Mercury Phoenix Trust – en organisation som Queenmedlemmarna Brian May och Roger Taylor startade tillsammans med bandets manager Jim Beach året efter Mercurys bortgång. Läs mer om The Mercury Phoenix Trust här.

En annan kul grej som redan hänt är den reklamfilmsinspelning som jag gjorde tillsammans med fem medlemmar ur Jannes Kör för en kampanj som SL & MTR står bakom. Vi stod vid en pendeltågsstation och underhöll förmiddagsresenärerna med körsång och jinglar med improviserad text – helt beroende på vem det var som passerade. Kampanjen används under november på Facebook och Instagram.

Och ”swish!” sade det, och så var hösten nästan förbi. Eller så känns det i alla fall även om det fortfarande finns ganska mycket kvar att göra. Tillsammans med Jan Johansen och Tesa Kolstadt ska jag göra fyra stycken (till) julkonserter i olika kyrkor i landet. Det blir en liten turné där vi passerar Enköping, Nora, Oviken och Falun. Vi hade en mysig premiär på julturnén på Ekhamns Gård utanför Knivsta.

Jannes Kör har förstås julkonserter också – Jan Johansen, jag och kören besöker Mariefred 28/11 och Salem 12/12. Det blir som vanligt ett antal härliga, glada, mysiga och stämningsfulla julklassiker – plus förstås ett antal låtar jag själv komponerat. Sedan ska jag också medverka i Kungsträdgården 11/12 då Stjärnjul gör en (med sina egna mått) något nedskalad återkomst på scen igen. Rönninge Show Chorus och The Entertainmen sjunger tillsammans med gästartisterna Svante Drake och Jan Åström.

Jag passade också på att förtjäna och erhålla min lärarlegitimation under hösten, efter att på halvtid ha läst in mina saknade två terminer från tiden på KMH (jag vet – det var under det förra millenniet!) under de gångna två åren.